גסטריטיס/ גסטרואנטריטיס אאוזינופיליט (Eosinophilic gastritis/ gastroenteritis - EoG/EoGE), הינן הפרעות נדירות וחשוכות מרפא המערבות אאוזינופיליה פתולוגית בקיבה ו/או המעי הדק. לפי ההנחה הרווחת, הבסיס של מחלות אלו הוא במנגנון אלרגי. ברם, המכניזם הינו עודנו לא ברור.
עוד בעניין דומה
במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת The Journal of Allergy and Clinical Immunology, ביקשו החוקרים להעריך את היעילות של דיאטה נטולת אלרגנים למזון (נוסחה אלמנטלית) לשליטה ב-EoG/EoGE במבוגרים.
המחקר בוצע במתכונת פרוספקטיבית, בזרוע בודדת. המחקר כלל סך של 15 נבדקים (47% גברים, גיל ממוצע: 37.7 שנים) עם EoG/EoGE פעיל היסטולוגית (≥ 30 אאוזינופילים בשדה [HPF], משך סימפטומים ממוצע של 8.8 שנים) בקיבה ו/או בתריסריון ודיווח על סימפטומים גסטרואינטסטינאלים במהלך החודש לפני ההצטרפות המחקר. הנבדקים טופלו עם הדיאטה במהלך 6 שבועות רצופים. התוצא העיקרי של מחקר זה היה אחוז המשתתפים אשר השיגו רמיסיה היסטולוגית מלאה (> 30 אאוזינופילים ל-HPF בקיבה/ תריסריון). תוצאים נוספים כללו, שיפור בסימפטומים, שיפור בממצאים אנדוסקופים, שינוי באאוזינופיליה בדם, איכות חיים, ציון Physician Global Assessment scoreי(PhGA) וטרנקריפטום ומיקרוביום רלוונטי ל-EoG של הקיבה. במצב הבסיס, 87% מהנבדקים היו עם מעורבות של מספר מקטעי מעי.
תוצאות המחקר הדגימו כי כלל הנבדקים השיגו הפוגה היסטולוגית מלאה בקיבה (P = .002) ובתריסריון (P = .001). שיפור הושג בציוני PhGA הכולל (P = .002), מדדי EGRFSי(Eosinophilic Gastritis Reference Score) (P = .003), EGDPי(Eosinophilic Gastritis Diagnostic Panel) (P = .002), מדד עוצמת הכאב SODAי(Severity of Dyspepsia Assessment) (P = .044), היעדר כאב (P = .039), שביעות רצון (P = .0024) ו-PROMISי(Patient-Reported Outcomes Measurement Information System Adult Profile 29) לדיכאון (P = .0078) ועייפות (P = .04). החזרת תזונה רגילה, הפכה חזרה את השיפורים שהושגו. ההתערבות נסבלה היטב ב-14 נבדקים, כאשר תופעת לוואי חמור דווחה בנבדק אחד בלבד.
מתוצאות מחקר הזה עולה כי תזונה אלמנטלית המבוססת על חומצות אמינו משפרת פרמטרים היסטולוגיים, אנדוסקופיים, סימפטומטיים, של איכות חיים ופרמטרים מולקולריים בחולי EoG/EoGE. ממצאים אלה והישנות המחלה עם חזרה לתזונה רגילה, תומכים בתפקיד הדומיננטי של אלרגנים ממקור תזונתי בפתוגנזה של המחלה.
מקור: